Amit nem szeretek a németekben:

 

az örökös rohanást, a bürokratizmust, a szüklátókörüséget, a humortalanságot, ahogy öltöznek nök ->  balerina cipö, férfiak -> Opa (nagyapó) fehér zokni szandál, autós kézitáska :O)

 

Lehet velük beszélgetni, viszont sohasem tudnak igazán feloldódni.

 

Kockán gondolkoznak semmitöl nem lehet eltérni, mert ha már el kell térni akkor az már nem ok, akkor ujra kell gondolni az egészet…egy magyar, egy román megpróbalja megoldani bármi áron a problémát

A németeknek ismeröseik vannak, nem barátaik. A távolságtartás a miénknél sokkal nagyobb.

 

Mindenki panaszkodik, milyen nehéz az életuk, mennyit kell dolgozniuk, mennyivel rosszabb a helyzet, mint régebben...ennek ellenére többség prémium márkás autóval jár dolgozni 15km-re (magyarul az autó áll 8 órát) 3év múlva meg vesz egy vadonatúj autót...hmmm

és a németek többsége nem Aldiban vásárol stb. ilyenkor szoktam ajánlani ne mallorcára utazz, hanem afrikába, ázsia szegényebb részeire aztán megtudod milyen sz.r az élet…vagy gyere hozzánk Mo.-ra Szabolcsba aztán nagyot néznél, hogy élnek ott emberek.

 

Allgemeinwissen – Allgemeinbildung jóval az átlag alatt van, nem úgy mint a lengyeleknél, a magyaroknál.

Az átlag német nem tudja megmutatni a térképen Törökországot, holott többször volt ott nyaralni. Mo-ról fogalmuk nincs, nem is jegyzik nálam még 7 év munka után is azt hiszik Bulgáriából jöttem…Ebben hasonlitanak az amerikaiakra, akiknek Európa csak London, Párizs, Velence...

 

A kézfogás a különböző neműek, korúak és rangúak között is az általánosan elfogadott üdvözlési forma (A legdurvább, hogy szülő és gyermek viszonylatban is). Ha nem látom, nem hiszem el, hogy gyerekek kezet fognak a szüleikkel....néznek is amikor az olaszok, törökök úgymond a „Südländer-ek“ elkezdik egymást csókolgatni, pasik is...ilyenkor érdemes csak a németek fejét nézni :O)

 

Pozitiv:

A németekben én nagyon sok mindent szeretek, egyebek mellett azt is, hogy koncepciózusan dolgoznak, és így többnyire pontosan tudják, mit miért csinálnak.

A legjobb Németországban az, hogy egyszerüen müködik minden, hogy ki van találva - hogy pl. az autódat perceken belul be tudod jelenteni, nem kell órákig sorba állni sehol, hogyha veszel valamit, akkor az müködik is, ha szakembert hivsz, akkor szakember is jön ki.

Persze mindenre lehet negativ példát is találni, de a tipikus német tulajdonságok

- a pontosság, precizség, tudás még mindig jelen van.

A közlekedési morál messze a miénk felett van, és ami a legszívmelengetőbb, hogy mindenhol tisztaság van, nincs eldobált szemét ergo környezetvédők.

A németek mindig találékonyabbak es alkalmazkodóbbak voltak. Probald egy magyarnak elmagyarazni hogy 200km-rel arrébb adsz neki munkát a válasz, de hát oda be kell járni meg az üzemanyag meg, hogy hisz itt ház, meg a hitel..meg a… meg a… stb. Csak kifogás és nyafogás... a német azt mondja, OK mikor tudok kezdeni.

A tabutémák egy németnél: anyagi helyzet (a magyar mindig a másik zsebében turkál -> megtörtént eset elsö magyar talalálkozó mellettem ölö srác elsö kérdése és te mennyit keresel :O)) magánélet, nemzeti identitás, rasszizmus

A német mentalitás ezzel szemben a realitások figyelembe vétele, a szorgalom, a precizitás, a saját hibákból - merthogy olyanok bőven voltak s vannak - tanulás, mások identitásának tisztelete.

Ők már túl vannak azon az ostoba nacionalizmuson, amit a keletre eső térség népei még szorgalmasan foglalkoztat…

Pontosan kiszámolják mennyi idő múlva NEM ÉRDEMES az adott járművet felújítani és továbbra is forgalomban tartani. Az adódból Mo-on erre telik -> 40 éves buszokra meg vonatokra. No comment…

Amit szeretek még a multikultit, a török kávézókat, Döner Budékat,  a nyitottságot és a hangulatos kocsmákat, a tájat, az autóikat, az utcákat és még sorolhatnám.

Mint föváros Berlin egy Barcelonához, New Yorkhoz, Londonhoz képest Kazincbarcika szinten van.

Az a baj, hogy hátszel nélkül Mo-on nagyon nehéz bármit is elérni, németben a teljesitményt nézik, ha ügyes vagy  és kitartó szinte bármit el lehet érni!!!

 

És egy játek a végére. Ha Németország, ki jut azonnal az eszetekbe, irjátok le!